massageria81@gmail.com 06-333 52 333
Massage en gezondheid deel 4
24 februari 2016
0

Massage: weldadig voor het gehele bewegingsapparaat

De vorige keer  hebben we het over spieren gehad en de rol van massage om hun (weer) gezond en sterk te maken. Maar om soepel te kunnen bewegen zijn er buiten de spieren nog andere lichaamsonderdelen verantwoordelijk om te kunnen bewegen, zoals:

– bindweefsel

– botten en gewrichten

– banden en pezen

Spieren en bindweefsel

Spieren worden omhuld door een stevig vlies: het bindweefsel of de fascia. Blessures in de spier leiden tot ontstekingen. Na het herstel van deze ontstekingen, kunnen er  verklevingen in het bindweefsel overblijven.  Als deze verklevingen toenemen, dan raken ook aangrenzende spieren verkleefd. Dit noemt men ook wel adhesie. Door deze verklevingen verstrakt het vlies om de spier, waardoor deze in een te strak jasje komt te zitten: de spier kan zich niet meer goed ontspannen, maar heeft ook niet meer de ruimte om bewegingen soepel en vrij te kunnen maken.

Door verklevingen kunnen ook zenuwen en bloedtoevoer naar spieren beklemd raken. Een bekend voorbeeld hiervan is ischias. Bij ischias wordt de grote beenzenuw in de onderrug afgekneld door overspannen spieren en verklevingen.

Massage gaat verklevingen van bindweefsel tegen. Het weefsel raakt beter doorbloed. Massage bevordert ook de celvernieuwing, waardoor beschadigde cellen aangezet worden tot herstel. Het verkleefde bindweefsel wordt zachter en aangezet tot ontspanning. Hierdoor ontstaat er weer ruimte voor de zenuwen, spieren en bloedvaten.

Gewrichten: samenspel banden, pezen en spieren

Een gewricht is een verbinding tussen twee of meerdere botstukken. De uiteinden van die botstukken zijn qua vorm op elkaar afgestemd, zodat ze goed in elkaar passen. Die botten worden op hun plaats gehouden door:

  • Het gewrichtskapsel dat ook gewrichtssmeer of synovia produceert
  • Gewrichtsbanden
  • Luchtdruk
  • Spierdruk

Slijmbeurzen zorgen er verder voor, dat botstukken of pezen beschermd worden tegen overmatige wrijving. Het zijn een soort stootkussentjes gevuld met synoviaal vocht.

 

Regelmatige beweging en goede voeding houdt gewrichten gezond. De beweging zorgt voor doorbloeding, stimuleert aanmaak van synoviaal vocht en houdt de slijmbeurzen in goede conditie.  Het synoviale vocht  zorgt voor een goede smering van de gewrichten en beschermt ze ook tegen slijtage.

Mensen met artrose krijgen vaak te horen, dat dit slijtage is. Slijtage waar niks meer aan te doen is en waar je maar mee moet leren leven. Dat is heel jammer, want botten , banden en  pezen zijn  allemaal levende weefsels, die nog een zeker herstelvermogen in zich hebben. Maar veel beter is het natuurlijk om slijtage proberen te voorkomen.

Gewrichten worden op hun plaats gehouden door de samenwerking tussen gewrichtskapsel, banden, pezen en spieren. Een goede conditie van al die onderdelen zorgen ervoor, dat gewrichten in topvorm blijven en weinig last van slijtage hebben. Verkrampte spieren of banden kunnen,  doordat ze te hard trekken het gewricht letterlijk ontwrichten. Hierdoor kunnen weefsels en botstukken over elkaar gaan schuren en beschadigd raken.

Massage helpt om spieren, banden en pezen soepel te houden, wat belangrijk is om het gewricht in balans te houden. Het activeert de doorbloeding van banden en pezen en alle weefsels rondom het gewricht. Door mobilisaties en passieve rekoefeningen door de masseur kan de beweeglijkheid van het gewricht vergroot worden. Het stimuleert ook de aanmaak van synoviaal vocht, dat o zo belangrijk is om gewrichten soepel te houden en te behoeden voor slijtage.

Geef een reactie