massageria81@gmail.com 06-333 52 333
Massage en gezondheid: deel 2
24 februari 2016
0

Weldaad voor spieren

Als iemand aan massage denkt, dan denkt men meestal aan 2 zaken: ontspanning en het lekker losmaken van de spieren. Maar hoe werken spieren nu eigenlijk en wat doet een massage dan met spieren?

Maar eerst kom ik  weer even terug op de vier pijlers van een goede gezondheid volgens de traditionele Chinese geneeswijze: goed bewegen, goed ademen, goed denken en goed eten. Wat het meeste  met de spieren heeft te maken is goed bewegen.

Goed bewegen

De skeletspieren zijn verantwoordelijk voor de beweging. Ze zitten via pezen onder andere vast aan ons skelet en op deze wijze houden wij ons letterlijk staande. Omdat ze door middel van  gewrichten verbindingen vormen tussen het ene bot en het andere, kunnen ze ons skelet allerlei bewegingen laten maken: Grote duidelijke bewegingen zoals lopen, het gooien van een bal, maar ook hele minuscule bewegingen, waardoor we bijvoorbeeld kunnen praten. Om te kunnen praten gebruiken we soms wel meer dan 100 verschillende spieren: dat is een reden waarom een accent moeilijk helemaal weg te poetsen valt: al die spieren moeten dan net even anders aangestuurd worden, dan dat we gewend zijn.

Een mens is gemaakt om te bewegen. Beweging is ook een goede gangmaker voor tal van lichamelijke  processen. Om goed te kunnen bewegen is het prettig om te beschikken over soepele, maar ook sterke spieren.  Het “loopt” immers niet zo prettig met pijnlijke , stramme spieren, of met zwakke enkels en een zwakke rug. Pijntjes her en der maakt ons ook moe en lusteloos. Dit kan de vicieuze cirkel van niet bewegen groter maken. Waardoor we de trap links laten liggen en toch maar met de lift gaan. Of als we thuis zijn, moe op de bank ploffen en geen puf meer hebben om iets actiefs te gaan doen.

Veel mensen moeten voor hun werk urenlang op een stoel zitten. Het zittend werk vraagt om een goede balans tussen rug-en buikspieren. Meestal hebben we de neiging om  onderuit te gaan zakken, waardoor onze buikspieren verslappen en onze rug  zwaar  belast wordt.  Door urenlange, mentale concentratie en of een hoge werkdruk, hebben we de neiging om onze schouders op te trekken. Met als gevolg gespannen spieren van nek en schouders.

Grote spieren zijn gemaakt om relatief grote bewegingen te maken: kleine spieren om kleine bewegingen te maken. Toch dwingen we vaak om spieren handelingen te laten verrichten, waarvoor ze eigenlijk niet bedoeld zijn. Je kunt hierbij denken aan het urenlang bedienen van een computermuis, of de toetsen van je gsm. Hierbij dwingen we de spieren van je armen en handen tot het maken van te kleine bewegingen. En dat ook nog eens urenlang, dag in dag uit, jaar in jaar uit, dezelfde kleine bewegingen te laten maken raken ze overbelast. De doorbloeding van de spier valt grotendeels stil en afvalstoffen hopen zich op. Weefsels raken geïrriteerd, omdat ze duizenden keren per dag over elkaar schuren.

Belang van goed bewegen en een goede lichaamshouding

Spieren hebben belang bij regelmatig bewegen. Als je spieren op een natuurlijk manier gebruikt voor bewegingen waarvoor ze bedoeld zijn, dan raken ze goed doorbloed en kunnen ze ook gemakkelijker hun afvalstoffen kwijt.

Door een urenlang slechte werkhouding raken spieren uit balans. De ene groep spieren raakt overbelast en verkrampt, de andere groep wordt te slap. Hierdoor gaan we steeds meer uit balans staan. De een laat zijn buik inzakken en gaat in zijn onderrug hangen, de ander duwt net zijn buik heel erg naar voren. Naar binnenvallende knieën, ingezakt borstbeen, opgetrokken schouders; dat zijn allemaal tekenen dat de ene spiergroep te veel aangespannen staat ten opzichte van de andere groep, waarmee ze samenwerken. Als mensen plaatselijk veel meer vet hebben, bijvoorbeeld iemand heeft relatief dikke bovenbenen, dat is dat ook vaak het gevolg van een slechte lichaamshouding. Een gebied wordt te inactief en het lichaam gaat dan daar zijn vetten opslaan. Je hoort mensen wel zeggen “Ik val wel af, maar niet op de plekken dat ik wil”. Ga dan aan je lichaamshouding werken  en je zult zien, dat ook op die plekken vet minder wordt.

Door  disbalans kunnen spieren ook plaatselijk teveel trekken aan een gewricht of juist te weinig steun bieden. Met als gevolg dat als je opeens besluit om urenlang te gaan wandelen, fietsen of je gaat sporten heel gemakkelijk blessures kunnen optreden.

Massage voor een betere houding

Massage bevordert  de natuurlijke verhouding tussen spieren. Massage ontspant verkrampte spieren, maar stimuleert ook slappe spieren. Wrijving en kneding van spieren staan gelijk met lichaamsbeweging. Mensen die bedlegerig zijn of in coma, hebben veel baat bij massage: massage pept de zwakke spieren op. Volgens de leefregels van het oude India dienen baby’s  iedere dag gemasseerd te worden. Baby’s zijn namelijk nog niet echt in staat tot lichaamsbeweging. Massage zorgt voor een goede bloedsomloop, wat ons sterk maakt en ons gezond houdt.